Sokan, sokat panaszkodnak nap, mint nap, hogy mennyire rosszul megy a sorsuk. Ilyenkor azt figyelem, hogy 10 emberből 9 biztosan valaki mást okol az őt ért kellemetlenségért, bosszúságért. Mi a trükkje, hogy ne tartozzunk a 9 ember közé?
Az én trükköm a következő: minden egyes alkalommal, ha történik velem valami negatívum, először megkeresem az eredendő problémát. Miért is alakulhatott ki a kellemetlen helyzet. Valóban az az illető volt a hibás, akire most éppen haragudni akarok? Meglepődve tapasztaltam, hogy az esetek 95%-ban én saját magam gerjesztettem a negatív hangulatot, a negatív visszacsatolást.
Egy esettanulmány: este nagyon későn feküdtem le, mert elszórakoztam valami aprósággal, amire aztán nem is volt szükségem. Én ezt már akkor is tudtam, amikor hosszú órákat a bíbelődtem vele. Nos, ennek megfelelően fáradtan, kialvatlanul ébredtem. A villamoson pedig nem figyeltem eléggé és sikerült összeütköznöm egy fickóval. A ficak IQ-ja eleve nem szárnyalt, szóval, csak hagyni kellett volna, ehelyett leálltam vele vitatkozni. Mondanom sem kell, halál felesleges volt, mert a pasi a szavakat nem bírta felfogni. Számára három szó létezett (ezeket inkább nem írnám le, de gondolom sejteni lehet, hogy mik voltak azok)..:-)
Szóval, ha én fejben lejátszom azt, hogy mi is következhet akkor, ha én leállok ezzel az alannyal vitatkozni, akkor inkább elfordulok és szépen csendben maradok. Akár tetszik, akár nem, én voltam a kiváltója a negatív hangulatnak és annak, hogy utána még fél órát morogtam, hogy mekkora t*hó emberek vannak a Földön..:-)
Ergo, Te is előbb gondold át, hogy mi a fő probléma, ki az okozója, és csak utána cselekedj.. :-)